właściwości miodu lipowego

Właściwości miodu lipowego

Właściwości miodu lipowego i jego działanie prozdrowotne są niezwykle wartościowe. Z tego względu powszechnie stosuje się go w medycynie naturalnej, dermatologii i apiterapii. Pszczoły produkują go na przełomie czerwca i lipca. Wtedy bowiem zaczyna kwitnąć długowieczne drzewa o nazwie lipa drobnolistna oraz lipa szerokolistna. Ze względu na fakt, iż rośliny te zazwyczaj nie tworzą licznych skupisk, pozyskiwanie miodu lipowego nie zależy do łatwych.

Jaki jest miód lipowy?

Miód pszczeli lipowy uznaje się za najsmaczniejszy spośród miodów nektarowych, a ponadto za najlepsze remedium na przeziębienie, grypę i choroby górnych dróg oddechowych. Posiada jasną barwę, smak delikatnie ostrym lekką goryczką, a zapach kwiatowy. Ponadto charakteryzuje się tym, że szybko krystalizuje i wówczas przyjmuje kremowy lub złocistożółty kolor. Jako patoka przypomina konsystencją olej rycynowy, a po skrystalizowaniu staje się drobnoziarnista. 

MIÓD LIPOWY DLA ZDROWIA

Prozdrowotne właściwości miodu lipowego docenia się od dawna. Wykazuje on działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i napotne, dlatego jego spożywanie zaleca się przy przeziębieniu oraz grypie. Ponadto działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie, dlatego z pewnością wspomoże leczenie chorób układu oddechowego i złagodzi męczące objawy kaszlu. Duża zawartość olejków eterycznych złagodzi również katar. Ze względu na fakt, iż miód lipowy wzmacnia układ immunologiczny, warto spożywać go w okresie jesienno-zimowym.

Uważa się, że spożywanie miodu lipowego jest korzystne dla osób cierpiących na choroby układu krążenia. Poprzez właściwości moczopędne łagodnie obniża ciśnienie tętnicze. Działa również przeciwmiażdżycowo, gdyż obniża poziom triglicerydów oraz cholesterol całkowity i LDL. Ponadto wpływa na lepsze ukrwienie naczyń wieńcowych. Oczywiście takich efektów można się spodziewać przy systematycznym spożywaniu dobrej jakości miodu lipowego.

Wśród prozdrowotnych właściwości miodu lipowego wymienia się również działanie uspokajające i wspomagające zasypianie. Z tego względu będzie on wartościowy w leczeniu nerwic i bezsenności oraz w łagodzeniu stresu i nadpobudliwości. Zauważono, że regularne spożywanie miodu lipowego ogólnie wzmacnia układ nerwowy polepszając jego funkcjonowanie.

Dzięki działaniu antybiotycznemu, przeciwzapalnemu i łagodzącemu miód lipowy chętnie jest stosowany w dermatologii i kosmetologii. Sprawdza się w terapii trądziku i zakażeń wywołanych gronkowcem, a także łagodzeniu wszelkich podrażnień. Dodawany jest też do kosmetyków łagodzących i regeneracyjnych do pielęgnacji skóry, jak i włosów.

Jak widać korzystne właściwości miodu lipowego, a tym samym i możliwości zastosowania są bardzo liczne. Regularne jego spożywanie może polepszyć kondycję organizmu i wesprzeć leczenie wielu dolegliwości. Należy jednak pamiętać o tym, by miód był dobrej jakości i by go nie dodawać do gorących napojów (o temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza).

Miód lipowy 250g, 400g, 700g

Przeczytaj jakie są właściwości prozdrowotne innych gatunków miodu.

Dowiedz się jak powstaje miód!

Powiązane tagi

Zostaw komentarz:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *