korzyści spożywania pyłku pszczelego

11 korzyści spożywania pyłku pszczelego

Poniżej przedstawiamy korzyści spożywania pyłku pszczelego. Aż trudno uwierzyć, że ten dar od pasiastych przyjaciółek ma aż tyle właściwości prozdrowotnych. Otóż pyłek pszczeli…

1. Zawiera ponad 250 biologicznie aktywnych związków, dzięki czemu zalicza się go tzw. Superfoods.
2. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami i niektórymi chorobami cywilizacyjnymi (nowotwory, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia).
3. Obniża poziom cholesterolu we krwi (głównie frakcji LDL).
4. Chroni wątrobę przed działaniem szkodliwych substancji i wspomaga oczyszczanie z nich organizmu.
5. Działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo.
6. Wzmacnia działanie układu odpornościowego, dzięki czemu wspomaga zwalczanie infekcji.
7. Przyspiesza leczenie ran.
8. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne.
9. Łagodzi nieprzyjemne objawy towarzyszące menopauzie (uderzenia gorąca, zaburzenia snu, nocne pocenie się, zmiany nastroju).
10. Zwiększa wchłanianie i wykorzystanie niektórych składników odżywczych (np. żelaza i wapnia).
11. Dzięki bogatemu składowi i swoim właściwościom wspomaga regenerację i wzmocnienie organizmu.

Po przeczytaniu jakie są korzyści spożywania pyłku pszczelego chyba nie trzeba już nikogo przekonywać, że jest on wspaniały i warto spożywać go regularnie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej przeczytaj czym jest pyłek pszczeli i pierzga.

A może zaciekawi Cię jakie są zdrowotne korzyści stosowania propolisu?

Powiązane tagi

Zostaw komentarz:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *