Twój koszyk jest obecnie pusty!
Czym jest mleczko pszczele?
Mleczko pszczele (zwane royal jelly) jest wytwarzane w gruczołach gardzielowych tzw. karmicielek, czyli młodych robotnic. Jest to specjalny pokarm przeznaczony do karmienia larw w ciągu pierwszych dni ich życia, a także matek pszczelich, gdy są larwami oraz w okresie składania przez nie jajeczek. Leżące w komórkach larwy pływają w mleczku i regularnie się w nim obracają. Po 3 dniach dostają one mieszaninę mleczka i pyłku, w której jest coraz mniej tego pierwszego. Mleczko przeznaczone dla przyszłych matek pszczelich zawiera natomiast hormony płciowe, które zwiększają szybkość rozwoju (ciężar larwy matki w ciągu pierwszych 3 dni zwiększa się aż 5-krotnie w porównaniu do larwy „zwykłej” robotnicy), wielkość (dojrzałe matki są ok. 2-krotnie większe od robotnic), długość życia oraz powodują pełne wykształcenie organów płciowych. Można więc powiedzieć, że mleczko pszczele to naturalny „super stymulator”.
Mleczko pszczele to zmiennej, raczej płynnej konsystencji oraz barwie kremowej, jasnożółtej do brudnoszarej. Jego smak jest cierpki, kwaśny, a zapach swoisty, ostry. Ponieważ jego zadaniem jest stymulowanie wzrostu larw, jest ono bogate w wysokowartościowe białko, witaminy oraz mikro- i makroelementy. Ponadto zawiera ono substancje lipidowe (kwasy tłuszczowe, sterole, woski, fosfolipidy), enzymy, substancje opóźniające starzenie się organizmu, usprawniające odnowę tkanek i przemianę materii, poprawiające pamięć, obniżające cholesterol i normalizujące ciśnienie krwi. Z powodu tych cennych właściwości ten produkt pszczeli powszechnie wykorzystuje się w medycynie, w prewencji różnych schorzeń oraz geriatrii.