Kilka słów o propolisie

Kilka słów o propolisie

Propolis, zwany inaczej kitem pszczelim, jest naturalnym produktem pszczelim. Jest to produkt złożony, który pszczoły wytwarzają z żywic, substancji balsamicznych, śluzowych, tłuszczowych zbieranych z pąków  i młodych pędów roślin oraz kory drzew liściastych (topola, brzoza, olcha) oraz iglastych (jodła, sosna, świerk). Te substancje roślinne zbierają żuwaczkami robotnice, które wzbogacają je swoimi wydzielinami, formują z nich grudki i transportują do ula. Tam inne pszczoły „przetwarzają” dostarczony materiał: dodają wosk, pyłek kwiatowy oraz balsam pyłkowy, a wraz z nimi różne zanieczyszczenia mechaniczne (np. fragmenty ula i martwych pszczół). Gotowy kit pszczeli wykorzystywany jest do wzmacniania konstrukcji, wypełniania otworów i szpar w ulu oraz pokrywania otworu wylotowego. Dzięki temu pszczoły są chronione przed rozwojem drobnoustrojów, a ich dom solidny.

 

Propolis jest produktem złożonym, w którym wykryto ponad 300 różnych związków chemicznych. Są to przede wszystkim biologicznie czynne związki fenolowe, w tym flawonoidy i kwasy fenolowe oraz terpeny, sterole, kwasy aromatyczne, estry, alkohole, aldehydy, mikroelementy, substancje przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Lecznicze właściwości propolisu są efektem synergistycznego działania zawartych w nim składników aktywnych. Stąd też propolis posiada zdolność skutecznego hamowania rozwoju wielu bakterii Gram (+) i Gram (-), w tym niektórych szczepów opornych na działanie antybiotyków.

Propolis wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwrzodowe, znieczulające, ponadto przyspiesza regenerację tkanek i stymuluje układ odpornościowy organizmu. Z uwagi na swe cenne właściwości stanowi on aktywną substancję wielu preparatów leczniczych, spożywczych (suplementy diety) oraz kosmetycznych. Propolis jest więc substancją wielozadaniową.

 

Właściwie przechowywany propolis (w szczelnie zamkniętych szklanych słoikach lub workach foliowych) może być wykorzystywany przez długi czas, gdyż nie traci swej aktywności biologicznej nawet przez 3 lata. Przez pszczoły jest on wykorzystywany jako materiał uszczelniający, wzmacniający konstrukcję ula oraz dezynfekujący, utrzymujący gniazdo w odpowiednich warunkach higienicznych.

Powiązane tagi

Zostaw komentarz:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *