Propolis, zwany inaczej kitem pszczelim, jest naturalnym produktem pszczelim. Jest to produkt złożony, który pszczoły wytwarzają z żywic, substancji balsamicznych, śluzowych, tłuszczowych zbieranych z pąków i młodych pędów roślin oraz kory drzew liściastych (topola, brzoza, olcha) oraz iglastych (jodła, sosna, świerk). Te substancje roślinne zbierają żuwaczkami robotnice, które wzbogacają je swoimi wydzielinami, formują z nich grudki i transportują do ula. Tam inne pszczoły „przetwarzają” dostarczony materiał: dodają wosk, pyłek kwiatowy oraz balsam pyłkowy, a wraz z nimi różne zanieczyszczenia mechaniczne (np. fragmenty ula i martwych pszczół). Gotowy kit pszczeli wykorzystywany jest do wzmacniania konstrukcji, wypełniania otworów i szpar w ulu oraz pokrywania otworu wylotowego. Dzięki temu pszczoły są chronione przed rozwojem drobnoustrojów, a ich dom solidny.
Propolis jest produktem złożonym, w którym wykryto ponad 300 różnych związków chemicznych. Są to przede wszystkim biologicznie czynne związki fenolowe, w tym flawonoidy i kwasy fenolowe oraz terpeny, sterole, kwasy aromatyczne, estry, alkohole, aldehydy, mikroelementy, substancje przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Lecznicze właściwości propolisu są efektem synergistycznego działania zawartych w nim składników aktywnych. Stąd też propolis posiada zdolność skutecznego hamowania rozwoju wielu bakterii Gram (+) i Gram (-), w tym niektórych szczepów opornych na działanie antybiotyków.