Pyłek pszczeli (kwiatowy) i pierzga

pyłek pszczeli

Co pszczoły robią z pyłkiem kwiatowym? Zbieraczki zbierają go z roślin nasiennych, mieszają z wydzieliną z gruczołów ślinowych, tworzą kulki i w obnóżach pyłkowych przynoszą do ula, gdzie wytwarzana jest z niego pierzga. Człowiek aby pozyskać pyłek kwiatowy od pszczół wykorzystuje tzw. poławiacze pyłku, które powodują obsypywanie się pyłku do pojemników. Po zebraniu pyłku należy go wysuszyć na bibule bez dostępu światła (co go konserwuje i zapobiega rozwojowi drobnoustrojów), a następnie przesypać do szczelnych pojemników i przechowywać w zimnym (lodówka lub nawet zamrażarka), suchym i ciemnym miejscu.

Pierzga to zakonserwowany pyłek pszczeli. Powstaje ona na drodze fermentacji mlekowej z pyłku kwiatowego, który zbieraczki składają w ulu. Robotnice zwilżają go śliną z enzymami i miodem, u bijają główkami, a na koniec szczelnie przykrywają miodem i woskiem. A do czego pszczoły wykorzystują pierzgę? Jest to ważne źródło białka dla rozwijających się młodych owadów oraz cenny, bardzo wartościowy surowiec do produkcji mleczka pszczelego. Pierzgę wydrapuje się z plastrów, a następnie miesza się z ciepłym miodem w stosunku 1:5 i odstawia na kilkanaście dni w czasie których pierzga opada na dno i oddziela się od miodu. Pierzgę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w chłodnym miejscu, bez dostępu światła słonecznego.

Jakich korzyści możemy się spodziewać przy regularnym spożywaniu pyłku pszczelego?


• Obniżenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL we krwi (działanie hipolipemiczne)
• Zmniejszenie skłonności płytek krwi do zlepiania się (działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe)
• Zmniejszenie stanu zapalnego (działanie przeciwzapalne)
• Usunięcie toksycznych substancji z organizmu (działanie detoksykujące) 
• Lepsze odżywienie organizmu (działanie odżywcze)
• Zwiększenie odporności na działanie czynników biologicznych, fizycznych i chemicznych oraz na nadmierne obciążenie wysiłkiem fizycznym (działanie adaptogenne)
• Poprawa koncentracji, pamięci, zdolności uczenia się, jasnego myślenia i sprawności umysłowej (poprawa funkcji mózgu i działanie antydepresyjne)
• Spowolnienie procesów starzenia się organizmu (działanie odnawiające)

A jak go spożywać?

• Dzieci 3 – 5 lat: 1-2 łyżeczki dziennie (10 g)
• Dzieci powyżej 5 lat: 3 łyżeczki dziennie (15 g)
• Dorośli: 3-5 łyżki dziennie (30 – 40 g)

Zaleca się spożywać rozdrobniony lub zmielony i rozpuszczony (np. w przegotowanej ostudzonej wodzie, herbacie, mleku, miodzie, soku, twarogu, jogurcie) pyłek pszczeli 3 razy w ciągu dnia przed jedzeniem przez 1-3 miesiące. Taka kuracja jest najbardziej wskazana na początku wiosny oraz na początku jesieni.

Efekt terapeutyczny pierzgi (zakonserwowanego przez pszczoły pyłku kwiatowego) jest silniejszy, dlatego też zaleca się spożywanie mniejszych dawek lub skrócić czas kuracji.

Powiązane tagi

Zostaw komentarz:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.