Twój koszyk jest obecnie pusty!
Właściwości miodu akacjowego
Właściwości miodu akacjowego są na tyle wartościowe, że ceni się go na całym świecie. Pszczoły miodne wytwarzają go z nektaru robinii akacjowej, błędnie nazywanej akacją. Charakteryzuje się bardzo jasną barwą, która może być zielonkawa, jasnosłomkową aż po prawie bezbarwną, a po skrystalizowaniu jest żółto-kremowa. Jego smak jest łagodny i słodki, a zapach przyjemny, kwiatowy. Miód akacjowy posiada stosunkowo dużą zawartość fruktozy, przez co jego smak jest słodki i lubiany przez dzieci. Dzięki temu również długo pozostaje w postaci płynnej lub półpłynnej. Zdarza się, że nie ulega krystalizacji nawet rok!
Działanie PROZDROWOTNE
Właściwości miodu akacjowego oraz zawarte w nim substancje mogą korzystnie oddziaływać na zdrowie. Uważa się, że ten cenny dar od pszczół wykazuje działanie regeneracyjne. Jego pozytywny wpływ można więc wykorzystać w stanach wyczerpania, zarówno fizycznego jak i umysłowego, osłabieniu oraz po wysiłku fizycznym.
Miód akacjowy poleca się w przypadku różnego rodzaju schorzeń przewodu pokarmowego. Łagodzi bowiem stany zapalne żołądka i jelit oraz nadkwasotę. Ponadto działa osłonowo na żołądek oraz reguluje pracę jelit, gdyż pomaga przy zaburzeniach trawienia i skurczach jelit.
Właściwości miodu akacjowego wykorzystuje się także w terapii schorzeń układu moczowego. Uważa się, iż ma działanie moczopędnie oraz oczyszczające, dzięki czemu wspomaga leczenie pęcherza moczowego oraz nerek. Sprawdza się również dobrze w terapii chorób zapalnych i bakteryjnych układu moczowego.
Regularne spożywanie miodu z nektaru robinii może pozytywnie wpłynąć na odporność. Chociaż nie wykazuje silnej aktywności przeciwbakteryjnej, chętnie stosuje się go pomocniczo przy przeziębieniach i chorobach górnych dróg oddechowych. Doskonale bowiem łagodzi ból gardła i kaszel poprzez tworzenie warstwy osłonowej i działanie przeciwzapalne.
Spośród właściwości miodu akacjowego warto jeszcze wspomnieć o działaniu uspokajającym i poprawiającym nastrój, przez co ułatwia zasypianie i pomaga zwalczyć bezsenność. Poza tym stosuje się go w kosmetologii jako naturalną substancję nawilżającą i odżywiająca skórę oraz rozjaśniającą przebarwienia. Dodatkowo idealnie sprawdza się w terapii stanów ropnych skóry i przy leczeniu ran. Liczne prozdrowotne właściwości miodu akacjowego sprawiają, iż może on z powodzeniem wspomagać terapie wielu schorzeń.
Miód akacjowy posiada najniższy indeks glikemiczny spośród miodów pszczelich. Jest to spowodowane znaczną zawartością fruktozy, a tym samym korzystnym stosunkiem do ilości zawartej w nim glukozy. Z tego też względu niektórzy dopuszczają jego spożywanie przez osoby zmagające się z cukrzycą nieinsulinozależną. Takiego stanowiska nie podziela jednak Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, które zaleca wykluczenie wszelkiego rodzaju miodu pszczelego z diety. Tego typu decyzje najlepiej więc rozpatrywać indywidualnie w prowadzeniu z lekarzem prowadzącym.