rodzaje miodu wielokwiatowego

Czy są różne rodzaje miodu wielokwiatowego?

Mówiąc miód wielokwiatowy mamy na myśli jeden ten sam produkt. Tymczasem wiele osób nie wie, że mogą być różne rodzaje miodu wielokwiatowego nawet pozyskanego z tego samego obszaru.

Miód tysiąca kwiatów

Miód wielokwiatowy to najpopularniejszy spośród miodów nektarowych. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem i wyraźnie wyczuwalnym zapachem. Posiada zróżnicowaną barwę i aromat, które zależą od rodzaju pożytku wykorzystanego do jego wytworzenia. Z racji tego, iż do wytworzenia miodu wielokwiatowego pszczoły wykorzystują nektar pochodzący z wielu gatunków roślin, nazywany jest miodem tysiąca kwiatów. Żaden z gatunków rośliny nie jest jednak ewidentnie dominujący tak jak w przypadku miodów odmianowych.

Rodzaje miodu wielokwiatowego

W polskich sklepach najczęściej na półkach spotyka się po prostu miód wielokwiatowy. Niektórzy pszczelarze jednak rozgraniczają miód wielokwiatowy w zależności od terminu zbioru. Najczęściej mówimy wtedy o miodzie wiosennym i letnim, czasem nawet wyróżnia się jesienny. Czym one się od siebie różnią?

Miód wielokwiatowy wiosenny

Jego barwa jest jasna, kremowa lub herbaciana. Po skrystalizowaniu natomiast może przyjmować kolor delikatnie szary. Ma delikatny, łagodny, słodki smak oraz subtelny, lekko kwiatowy zapach.Pszczoły wytwarzają go z kwiatów, które kwitną wiosną od kwietnia do maja. Są to kwiaty drzew owocowych, mniszka lekarskiego, rzepaku, klonu, wierzby, czy rozmaitych polnych roślin.

Spożywanie miodu wielokwiatowego wiosennego poleca się przy alergii na pyłki, gdyż pomaga organizmowi „uodpornić się” na nie. Ponadto warto, aby spożywały go osoby, które borykają się z katarem siennym i astmą oskrzelową. Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych wspomaga wątrobę i odżywia mięsień sercowy, a także sprawdza się w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Przez wzgląd na swój delikatny aromat, miód wielokwiatowy wiosenny jest chętnie spożywany przez dzieci.

Miód wielokwiatowy letni

Letnio-jesienne rodzaje miodu wielokwiatowego są zdecydowanie ciemniejsze od wiosennego. Ich kolor jest herbaciany, brązowy lub nawet ciemnobrązowy. Po skrystalizowaniu najczęściej staje się jasnobrązowy. Miody te posiadają również bardziej wyrazisty smak oraz zapach (przypominający wosk pszczeli) niż wiosenne. Powstają z nektaru lipy, akacji, facelii, gryki, koniczyny i różnych kwiatów i bylin porastających łąki. Miody zbierane pod koniec lata i u schyłku jesieni wytwarzane są także z nawłoci i wrzosów.

Rodzaje miodu wielokwiatowego zbierane latem i na początku jesieni zawierają więcej fruktozy, enzymów, olejków eterycznych i mają dość silne właściwości antybiotyczne. Z tego też względu jego spożycie polecane jest przy przeziębieniach, grypie i infekcjach dróg oddechowych. Tak jak w przypadku wiosennego miód wielokwiatowego, dobrze, by po te zebrane w późniejszym okresie sięgały osoby uczulone na pyłki.

Nie można więc jednoznacznie powiedzieć, że miód wielokwiatowy zawsze jest taki sam. Bardzo dużo zależy bowiem od okresu oraz regionu jego wytwarzania przez pszczoły. W ciągu roku okres kwitnienia dla poszczególnych roślin jest przecież bardzo różny. Dodatkowo nie wszędzie rośnie taka sama roślinność i panują identyczne warunki pogodowe. Fakt faktem każdy miód wielokwiatowy jest nie tylko smaczny ale i bardzo wartościowy, dlatego też warto po niego sięgać.

Przeczytaj jak powstaje miód.

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy kremowany

Powiązane tagi

Zostaw komentarz:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *