Twój koszyk jest obecnie pusty!
Dlaczego miód wrzosowy jest taki dziwny?
MIÓD WRZOSOWY różni się od innych miodów nektarowych
Przede wszystkim jego konsystencja jest galaretowata, mało słodki, a nawet gorzkawy smak i specyficzny kwiatowy zapach (nie każdy jest ich zwolennikiem) kolor jakiś taki dziwny, a do tego pływają w nim „ziarniste kulki”. Chyba jest jakiś wadliwy, zwłaszcza, że cena taka wysoka…
Miód wrzosowy jest wyjątkowy
Otóż miód wrzosowy jest po prostu wyjątkowy, a jego odmienność wynika z różnic w zawartości składników odżywczych w stosunku do innych miodów. Charakteryzuje się on bowiem dużą jak na miód pszczeli zawartością białka i wolnych aminokwasów. Poza tym zawiera substancje, które jednocześnie nadają mu ciemną barwę i razem z wspomnianym już białkiem przyczyniają się do powstania galaretowatej konsystencji.
Ziarniste kuleczki
A co z tymi „ziarnistymi kulkami?’ Niektórzy mogą pomyśleć, że to dosypany cukier i miód został zafałszowany. Błąd! Miód wrzosowy tak już ma, że podczas procesu krystalizacji, któremu ulega każdy prawdziwy miód, jego konsystencja staje się mniej lub bardziej ziarnista. Zawdzięczamy to właśnie tym związkom koloidowym i gęstej, galaretowatej konsystencji.
miód nie zawsze wygląda tak samo
W zależności od lokalizacji i rodzaju dostępnego pożytku, wygląd miodu może różnić się barwą i smakiem. Również ziarnistości mogą być różnei być bardziej lub mniej widoczne. Na przykład nasz polski miód wrzosowy jest gęsty i charakteryzuje się występowaniem wyraźnie zauważalnych „kuleczek”, natomiast w Hiszpanii „król miodów” jest bardziej płynny i wspomnianych „kuleczek” w nim raczej nie znajdziemy. To co miody wrzosowe z różnych stron świata mają ze sobą wspólnego to cenne właściwości prozdrowotne.
Related
przez
Monika Madajczyk