Jak miód wpływa na nasze zdrowie?

plaster miodu

Jak miód wpływa na nasze zdrowie?

NAJPOPULARNIEJSZE GATUNKI MIODU

Najbardziej popularnym i rozpoznawalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły jest bezsprzecznie miód. Jest to złożony produkt o wielu właściwościach i szerokim zastosowaniu. Miód może być pozyskiwany z wielu roślin, a poszczególne jego odmiany różnią się między sobą smakiem, zapachem, wyglądem i właściwościami. Oto najczęściej spotykane miody:

1) Miód rzepakowy: jest koloru jasnożółtego lub kremowo-szarego, ma zapach kwitnącego rzepaku, a smak bardzo słodki, mdły. Szczególnie polecany dla osób uskarżających się na choroby serca, wątroby, trzustki i nerek. Przyspiesza gojenie się ran i oparzeń.
2) Miód wielokwiatowy (nazywany miodem tysiąca kwiatów): pozyskany z kwiatów wiosennych jest koloru jasnokremowego po herbaciany, jest łagodny i słodki w smaku, a jego zapach delikatnie kwiatowy. Letnia odmiana jest ciemniejsza i ma bardziej wyrazisty aromat. Jest wskazany przy alergii na pyłki (pomaga organizmowi „uodpornić się” na pyłki), katarze siennym, astmie oskrzelowej, wspomaga wątrobę, woreczek żółciowy i mięsień sercowy. Polecany dla dzieci przy leczeniu przeziębień, grypy i infekcji dolnych dróg oddechowych.

3) Miód akacjowy: ma białą, jasnożółtą lub kremową barwę i delikatny słodki smak. Wskazany przy nadkwasocie żołądka, zaburzeniach przewodu pokarmowego, nerek i układu moczowego. Ułatwia usypianie i przyspiesza regenerację w stanach wycieńczenia. Może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy (zawiera dużo fruktozy).

4) Miód lipowy: jest zielonkawo-żółty lub złocisty i ma słodko – ostry, lekko szczypiący smak. Wykazuje właściwości antybakteryjne, napotne, przeciwkaszlowe, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, delikatnie nasennie dlatego poleca się go przy przeziębieniach, grypie, anginach, zapaleniach górnych i dolnych dróg oddechowych. Polecany również w chorobach serca, stresie, nerwicach i przy obrzękach (działa łagodnie moczopędnie).

5) Miód gryczany: charakteryzuje się ciemnym, brązowym kolorem, silnym zapachem kwiatów gryki i bardzo specyficznym, lekko drapiącym smakiem. Szczególnie polecany przy chorobach sercowo – naczyniowych (zwłaszcza w przypadku miażdżycy), wątroby i płuc, poprawia pamięć, słuch i wzrok. Może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy (zawiera dużo fruktozy).

6) Miód lawendowy: charakteryzuje się aromatem kwiatów, z których został wytworzony, ma barwę herbacianą. Miód ten koi nerwy i serce, pomaga w leczeniu nerwic, depresji, bezsenności. Niweluje wahania nastrojów, bóle głowy oraz wyczerpanie na tle nerwowym.

7) Miód wrzosowy: ma kolor brunatno – czerwony, galaretowatą konsystencję, odznacza się zapachem wrzosu, a jego smak jest lekko gorzkawy. Wykazuje korzystne działanie w kamicy nerkowej i innych chorobach dróg moczowych, prostaty oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Dzięki znacznej zawartości łatwo przyswajalnego żelaza może wspomagać leczenie anemii. Ponadto działa immunostymulująco.

8) Miód nawłociowy: ma jasnożółty kolor, przyjemny kwiatowy zapach i słodko – gorzki smak. Polecany jest osobom, które dotyczy problem miażdżycy, nadciśnienia, nadmiernego stresu i wyczerpania fizycznego.

9) Miód Manuka: należy do najdroższych miodów świata. Pozyskiwany jest z kwiatów krzewów Manuka, które rosną na terenie Nowej Zelandii. Ma ciemną barwę , smak lekko gorzki i silny zapach wilgotnej ziemi. Wykazuje on właściwości antybakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne, przeciwwirusowe, dzięki czemu działa korzystnie w chorobach układu pokarmowego, układu moczowego oraz w różnego rodzaju infekcjach. Wyjątkowe właściwości i unikalny charakter miód Manuka zawdzięcza zawartości znacznych ilości aktywnego składnika – methylglyoxalu (MGO), który ma potwierdzone działanie antybakteryjne.

10) Miód spadziowy: w przeciwieństwie do powyższych miodów ten nie powstaje z nektaru kwiatów (nie jest miodem nektarowym), tylko ze spadzi – wydzieliny mszyc i czerwców. Ta bogata w biopierwiastki i witaminy słodka ciecz jest zbierana z drzew przez pszczoły i przez nie „przetwarzana” jak normalny miód. Miód spadziowy może powstawać zarówno z drzew iglastych (najczęściej z jodły, świerku i sosny), jak i liściastych(najczęściej z lipy). Miód spadziowy ma brunatny lub zielonkawo – szary kolor. Często pachnie igliwiem i żywicą, a jego smak jest łagodny (z drzew liściastych ma mocniejszy, lekko żywiczny posmak). Wykazuje korzystne działanie w przypadku przeziębień, gdyż ma właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne, detoksykujące. Ponadto pomaga przy bezsenności, stanach nerwicowych, anemii (zawiera dużo łatwo przyswajalnego żelaza) oraz chorobach układu krążenia.

Powiązane tagi

Zostaw komentarz:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *