Darmowa dostawa przy zakupach za min. 200zł

Jak działają Pszczele zmysły?

pszczele zmysły

Jak działają Pszczele zmysły?

Czy zastanawialiście się nad tym jak pszczoły odbierają otaczający je świat? Ich narządy zmysłu bardzo różnią się od ludzkich pod względem budowy i sposobu działania.

Oczy pszczół (tak jak i oczy innych owadów) są złożone i składają się z tysięcy miniaturowych oczek. Każde z tych oczek widzi mały kawałek świata, a następni mózg „zlepia” te wszystkie kawałki w jeden obraz. Takie małe oczka budujące owadzie oko nazywane są omatidiami lub fasetkami. Dodatkowo pszczoły pomiędzy parą oczu złożonych mają 3 przyoczka. Są to „detektory jasności”, które pomagają w orientacji w terenie.

Narząd wzroku pszczoły różni się od naszego nie tylko pod względem budowy. Pszczoły inaczej odbierają kolory: podobno nie rozpoznają barwy czerwonej i pomarańczowej, za to widzą niewidoczny dla nas ultrafiolet i różne niewidoczne dla nas wzorki na kwiatach

A czy pszczoły mają nosy? Nie. Ale czy to oznacza, że nie czują i nie rozpoznają zapachów? Nic bardziej mylnego! Dzięki receptorom zapachu umieszczonym na czułkachowady potrafią rozpoznawać zapachy kwiatów rosnących w okolicy, rozróżniać zapachy poszczególnych mieszkańców ula oraz wykrywać intruzów. Zapach pozwala pszczołom się ze sobą komunikować i przemieszczać się w poszukiwaniu nektaru. Nic więc dziwnego, że świat zapachów dla pszczół jest o wiele bardziej bogaty niż dla ludzi.

A co z innymi zmysłami? 

 

Te pasiaste owady nie mają uszu, ale dzięki wrażliwym włoskom pokrywające ich ciałka odbierają wibracje wywoływane przez fale dźwiękowe. Jeśli chodzi zaś o dotyk oraz smak to receptory odpowiedzialne za odbierające tych zmysłów znajdują się na czułkach. Dzięki niezwykle wrażliwym czułkom (odbierają one też wrażenia zapachowe) pszczoła może sprawdzić smak potencjalnego pożywienia i podjąć decyzję, czy wysunąć swój języczek i podjąć decyzję czy je zassać, czy też nie. Dzięki receptorom dotykowym natomiast mogą się „odnaleźć” w przestrzeni ula, zmierzyć wielkość komórek oraz być w kontakcie z resztą pszczelej rodziny.

Powiązane tagi