Jak powstaje miód?

Jak powstaje miód?

Miód to produkt wytwarzany przez pszczoły, składający się między innymi z wody, węglowodanów (przede wszystkim cukrów prostych), kwasów organicznych, aminokwasów, enzymów, flawonoidów i olejków eterycznych.

Powstaje on z nektaru kwiatowego, bądź spadzi (soku roślin przetworzonego i wydalonego przez mszyce), które są przynoszone przez zbieraczki w wolu miodowym (będącym częścią przełyku) do ula. Tam robotnice „odbierają” cenny ładunek, mieszają ze swoją śliną, zagęszczają, wzbogacają w enzymy, substancje bakteriostatyczne oraz kwasy organiczne i przekazują go sobie nawzajem. Po pewnym czasie zawartość wola składana (a dokładniej wypluwana) jest do komórek plastra, gdzie miód dojrzewa (woda odparowuje, a sacharoza jest rozkładana na cukry proste), co trwa około 5 dni. Po tym czasie jest on zakrywany (zasklepiany) woskiem.

dfg
f

Miód, dzięki zawartości substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym nie psuje się, a pszczoły i ich larwy mają zapasy pożywienia na dłuuuugi czas.

Powiązane tagi

Zostaw komentarz:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *